top of page
  • Writer's picturedr Igor Ristić

Slučaj koji mi je ostao u sećanju

U nizu raznih slučajeva u našoj praksi najčešće u sećanju ostaju pacijenti koji su demonstrirali snažnu želju i posvećenost tretmanu već kod prvog pregleda. Ono što nas, kao tim, može posebno da pokrene je jasno definisan motiv pacijenta. Tada sve naše veštine, iskustvo i znanje pružamo pacijentu u cilju ostvarenja njegovih želja. Nekada do tog motiva dođemo posle široko vođenog razgovora sa pacijentom koji je polako otkrivao deo po deo problema kako objektivnog - samog problema sa stanjem i zdravlja zuba tako i subjektivnog doživljaja problema, loša funkcija žvakanja, promenjena estetika, socijalna nesigurnost ili uzdržavanje od emotivnih kontakata usled stomatološkog problema.


Slučaj gospođe S.(64) je ostao nama u sećanju već samom njenom pojavom i direktnim specifičnim zahtevom nama kao timu. Na zakazan pregled pojavila se gospođa u zrelim godinama, moderna, sofisticirane lepote, pravog držanja i elegantno svedenog stila oblačenja. Na samom početku pregleda iznela je pred nas svoju želju: ,,Ja sam u donjoj vilici izgubila davno bočne, uskoro ću izgubiti i sve zube, a u gornjoj imam stare mostove kojima već duže vreme nisam zadovoljna. Znam da njihova zamena ne bi trebalo da predstavlja problem, ali ono što me brine je upravo donja vilica. Više stomatologa mi je reklo da ja moram da nosim protezu. Ja to neću jer sam veoma socijalno aktivna. Ono što mi je najbitnije je da i dalje da budem privlačna svom mužu. Ovo su fotografije kako sam ja izgledala nekad i želela bih da ponovo imam profil lica i osmeh kao tada. Vas su mi preporučili za moj problem, možete li da mi pomognete?”


Kada se na ovaj način, za pola minuta suočite sa jasno koncipiranim zahtevom pacijenta kome ste već jedna od brojnih adresa za rešenje problema i dobijete precizan tematski zadatak, ne preostaje Vam ništa drugo nego da mu se u potpunosti posvetite. Interesantno je da se lepota, estetika i privlačnost po ustaljenom osećaju na ovim prostorima, vezuju uvek za mlađe i srednje doba. Najčešće se starije osobe zaboravljaju kao pacijenti željni savršenog estetskog rešenja ne bi li povratili svoj nekadašnji izgled i zadržali privlačnost.


Ono što znamo je da se lepota osmeha pamti godinama, da nas mnogi po njemu razlikuju od ostalih i da smo njime češće nego što smo svesni osvajali simpatije svoje okoline. Često se ta simpatija pretvarala u ozbiljnu emotivnu vezu.


Posle pregleda koji je usledio mogli smo samo da se složimo oko stanja u donjoj vilici. Dalja analiza CBCT snimka, poznatijeg kao 3D ortopan snimak samo je potvrdila klinički nalaz da je u bočne segmente vilice nemoguće ugraditi implante bez ozbinijih operativnih zahvata transplantacije kosti. Jedina metoda koja se kroz naučnu literaturu dokazala kao efikasna u ovakvim slučajevima je u svetu već priznat koncept ,,ALL on 4“ renomiranog proizvođača implanata kompanije Nobel Biocare.


Sam koncept se već više od 15 godina sa uspehom primenjuje kao suveren, za gornju i donju bezubu vilicu (ili onu koja će to postati), gde je došlo do značajnog gubitka kosti u bočnim predelima. Ovakav nedostatak ima i svoju manifestaciju u gornjoj vilici gde se u bočnim predelima usled gubitka zuba drastično uvećava maksilarni sinus te je nedovoljno raspoložive kosti za ugradnju implanata. Koncept je specifičan jer se cela fiksna nadoknada, most, pričvršćuje šrafljenjem za četiri implantata koji se postavljaju prema određenom pravilu radi pravilne distribucije sile, od kojih su dva bočna postavljena pod uglom kako bi produžili tačke oslanjanjanja i prenosa pritiska.


Lepota ove metode je da se pored koncepta iskošenih implanata primenjuje i koncept takozvanog trenutnog opterećenja, gde se privremeni fiksni most predaje 24 sata nakon operacije. Dotadašnja bezubost ili iskustvo nošenja nekonforne proteze prestaje i pacijent takoreći trenutno dobija stabilno fiksiranu zubnu nadoknadu.


Nakon ugradnje implantata, gospođi S. izradaili smo privremeni donji most, koji je ušrafljen u implante. U gornjem zubnom nizu izrađeni su privremeni kompozitni mostovi koje smo zamenili mostovima od izrađenim CAD/CAM metodom od cirkondioksidne kreamike. U zajedničkoj komunikaciji i pozitivnom duhu završili smo estetsko funkcionalnu terapiju na zadovoljstvo i nas i pacijentkinje.


Ovaj slučaj potvrdio je neka od načela na kojima počiva Centar za dentalnu Estetiku i Implantologiju:


-da svaki pacijent bez obzira na godine želi da ima lep i zdrav osmeh i da se to mora razumeti od strane terapijskog tima,


- da svaka zdrava osoba, bez obzira na godine i količinu raspoložive kosti može da uživa u dostignućima moderne implantologije samo je pitanje potrebnog vremena čekanja i materijalnog troška,


- da uspeh u estetskim rekonstrukcijama počiva na pažljivom slušanju pacijenta i razumevanju njegovih želja!


Uz ta načela naš tim već preko decenije rad sa pacijentima doživljava kao zadovoljstvo, inspiraciju i večiti izazov.


Zahvaljujemo se gospođi A.S. na ustupljenim fotografijama i dozvoli da se u ovoj formi prikaže njena rehabilitacijia.

15 views

Recent Posts

See All

Digitalizacija - nova era stomatologije

Da li možete da zamislite Vaš život bez kompjutera ili pametnog telefona? Da li možete danas da koristite telefon koji ste imali pre 10 godina? Da li znate da su danas najskuplji projekti start up kom

Šta ako ne volite svoj osmeh?

Zašto kod nas nije zaživeo globalni fenomen reality emisija koji prate dramatični preobražaj tela, lica i osmeha? Zašto ne treba odlagati odlazak kod stomatologa i zašto je ulaganje u osmeh dobra živo

bottom of page